Mer om blodgivning

Hvorfor gi blod?

 17.02.2022Versjon 0.4

Hvorfor trenger vi blodgivere?

Et voksent menneske har mellom 4 og 6 liter blod, avhengig av kjønn, høyde og vekt. Blodet transporterer oksygen i kroppen, bekjemper infeksjoner, sørger for næring til alle kroppens celler og fjerne avfallsstoffer.

 

  • Blod er i mange tilfeller helt nødvendig for å kunne redde liv.
  • Blod er et levende materiale som ikke kan produseres kunstig, det må gis.
  • Blod er ferskvare og har begrenset holdbarhet, derfor er det konstant behov for nye forsyninger.
  • Blodoverføring er en uerstattelig del av moderne medisinsk behandling, uten blod vil liv gå tapt.

 

I dag gir bare ca 2 % av Norges befolkning blod. 50 % av oss vil i løpet av livet ha behov for blod eller produkter laget av blod.

Hvem trenger blod?

En rekke pasientgrupper har behov for blod eller produkter laget av blod.

 

Kreftpasienter: En stor andel av blodproduktene går til behandling av kreft. Både sykdommen i seg selv og behandlingen som kreftpasientene får, gjør at de har stort behov for tilskudd av blodprodukter. Noen kreftpasienter som er under cellegiftbehandling klarer ikke å lage nok blodplater selv og dette kan føre til slimhinneblødning fra f.eks. nese og munn, og i verste fall hjerneblødning. Overføring av blodplater kan stoppe blødning og hindre nye blødninger.

 

Ulykker og operasjoner: Etter store blodtap som følge av skade eller operasjon, trenger pasienten flere røde blodceller for å transportere tilstrekkelig oksygen til kroppens celler. Liv hadde gått tapt om blodbankene ikke hadde hatt blod på lager. En eneste trafikkulykke kan kreve at opptil 50 personer har gitt blod.

 

Hvor mange bloddonasjoner trenger man for å redde ett liv?
Adjuvant kreftbehandling 8 donasjoner pr. uke
Bypass operasjon 1-5 donasjoner
Skader og ulykker Opptil 50 donasjoner
Levertransplantasjoner Opptil 100 donasjoner
Andre organtransplantasjoner: Opptil 10 donasjoner
Hofte- og proteseoperasjoner Mellom 2-5 donasjoner

 

Brannskader: Brannskader kan kreve mye blodprodukter, spesielt plasmaprodukter for å hjelpe med tilhelingsprosessen. Omfattende brannskader kan kreve blod fra mer enn 100 blodgivere.

 

Fødende og nyfødte: Både fødende og nyfødte kan ha behov for blodprodukter i forbindelse med fødsel. Det finnes også tilfeller hvor fosteret har fått blodoverføring i mors liv.

 

Blodsykdommer: Personer med blødersykdom mangler en eller flere koagulasjonsfaktorer i sitt blod. Uten denne faktoren kan det oppstå alvorlige blødninger. Blodbankene fremstiller koagulasjonsfaktorer av blod. Personer med visse anemitilstander trenger jevnlig tilførsel av blod for å kunne leve.

 

Immunsviktpasienter: Noen pasienter mangler viktige antistoff for å bekjempe infeksjoner. Disse er avhengig av behandling med immunglobuliner (antistoff) fremstilt av blodgiverplasma.